Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing

Miejsce w którym możesz podzielić się z nami memami i sucharami!
zozar
kibic

Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing

Post autor: zozar »

Jakieś doświadczenia w tym zakresie? Co jest wygodniejsze i korzystniejsze?
Zastanawiam się nad wzięciem auta, jednak trochę martwi mnie z dostępnością samochodów bo wiem, ze sytuacja w ostatnich latach nie była za wesoła. Nadal jest takie ssanie, brakuje samochodów i ceny rosną czy uspokoiło się trochę i może poczekać?
monter
kibic

Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing

Post autor: monter »

Ostatnio przeglądałem sobie auta i dramatu nie widzę. Zarówno w leasing oraz w wynajem długoterminowy. Jeszcze kilka miesięcy faktycznie było bardzo duże zapotrzebowanie na auta, tak już nie jest i o wiele łatwiej coś sensownego sobie wybrać. Raty za wynajem oraz za leasing trochę wzrosły, podobnie jak cena paliwa. No ale tak działa rynek.
A to czy lepszy jest w Twoim przypadku wynajem długoterminowy czy leasing zależy od tego czy chcesz pod koniec wykupic auto, na jak długo jest Ci potrzebne itp.
zozar
kibic

Szukam czegoś na rok czy dwa, z raczej wyższej pólki. W przypadku najmu nie kupowałbym auta po zakończeniu.
monter
kibic

W takim razie zastanów się nad wynajmem. Leasng stał się w ostatnim czasie dość nieopłacalny z powodu tego, ze nałożyli podatek na wykup do majątku prywatnego. Poza tym jeśli chcesz coś z wyższej pólki to musisz liczyć się z tym, że znacznie starci na wartości i potem będzi Ci trudniej sprzedać auto z wyższej pólki niż jeśli byłoby to autko tańsze.
zozar
kibic

Do jakiej firmy warto jest w takim przypadku uderzać jesli chodzi o najem dlugoterminowy?
monter
kibic

Ostatnio przeglądałem sobie ofertę Masterlease. Mają szeroki wybór samochodów na wynajem, na ich stronie jest przy tym wyszukiwarka, wpisz sobie parametry jakie Cię interesują, zobaczysz co mają w chwili obecnej na stronie.

Czasami dobrze jest wybrać się również na place z autami na wynajem. Masterlease ma je w wielu miastach, będzie tam pewnie jeszcze szerszy wybór i na miejscu może podpowiedzą czy coś nowego niedługo do nich trafi.
zozar
kibic

A dzięki, przejrzę sobie
monter
kibic

3 najważniejsze zalety moim zdaniem:
Brak konieczności ponoszenia wysokich kosztów zakupu pojazdu - nie musisz wykładać gotówki na zakup jak za gotowkę, nie musisz mieć takiego dużego wkładu własnego jak w przypadku leasingu
Brak konieczności napraw i przeglądów technicznych - wynajem długoterminowy obejmuje usługi serwisowe, co oznacza, że płacisz po prostu comiesięczną ratę.
No i możesz sobie wziąć jakieś fajne nowoczesne auto za które niekoniecznie chcesz płacić.
Najlepiej wejdź sobie na stronę Masterlease mają sporo samochodów na wynajem, zobacz sobie ile kosztują raty za określone samochody.
zozar
kibic

Jeszcze się pytam Biorę najem długoterminowy na firmę. Z tego co wiem to w przypadku leasingu trzeba prowadzić firmę przynajmniej rok. Czy tutaj też jest taki wymóg?
monter
kibic

Nie, w przypadku najmu nie ma takich restrykcyjnych wymagań.
zozar
kibic

A można gdzieś wynająć taki samochodów na rok?
monter
kibic

Odpowiedz sobie na te pytania: ile mniej więcej kilometrów pokonujesz w miesiącu?
w jakim mieście jesteś?
jeździsz tylko po Polsce, czy również za granicę?
jaki masz budżet na wynajem? W pierwszej kolejności polecam zajrzeć sobie na stronę Masterlease bo z tego co wiem to jest mozliwość wynajmu własnie na rok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa humoru”